Naar mokveld.com
Gijs - CAD/CAM programmeur

Gijs - CAD/CAM programmeur

‘Het leuke van deze baan is dat het bureauwerk lijkt, maar je bent wel echt bezig om iets te maken.’

Ik werk al 37 jaar bij Mokveld en ik zie dat het werk blijft veranderen en ontwikkelen. Toen ik bij Mokveld begon met programmeren, konden er nog geen 3D modellen worden getekend en werkten we eigenlijk alleen met lijnen op het beeldscherm. Het programmeren was toen nog niet heel complex maar omdat de machines steeds meer kunnen wordt ook het programmeren een steeds grotere uitdaging.

Nu bootsen we alles 1 op 1 na: van de machine en alle gereedschappen hebben we perfecte computermodellen. Op het moment houd ik me veel bezig met de software ontwikkeling voor onze nieuwste CNC-machine. Als CAD/CAM programmeur maak ik de vertaling van de 3D tekening naar het programma voor de machine. Deze 3D tekeningen krijgen we via onze tekenkamer maar vaak moeten we nog wel aanpassingen doen.

CAD/CAM programmeurs programmeren computergestuurde machines. Daarvoor overleg je veel met de collega die de machine bediend over wat er nodig is en hoe je zo snel en optimaal mogelijk het product kunt maken. Als het werkstuk uiteindelijk op de machine opgespannen wordt, moet niet blijken dat de opspanning in de weg zit voor de werkzaamheden. Om dat in goede banen te leiden, is het belangrijk te overleggen met de collega’s die dit dagelijks doen.

Ook heb ik veel contact met onze R&D afdeling. Bij het ontwikkelen van nieuwe ideeën kijken we vaak samen naar de mogelijkheden van de machine. Is het briljante idee ook daadwerkelijk uit te voeren op onze machines? Omdat onze R&D ingenieurs niet de praktische ervaring met CNC-machines hebben, is het belangrijk om hierin mee te denken. Soms kan een mogelijk probleem opgelost worden met nieuwe gereedschappen. Denk hierbij aan boren van een andere diameter of speciale beitels en frezen.

Het leuke van deze baan is dat het bureauwerk lijkt, maar je bent wel echt bezig om iets te maken. En het product zie je in een later stadium ook echt in de fabriek staan naast de CNC-machine. Daarom kom ik vaak in de fabriek om te kijken hoe het met de projecten gaat en te spreken met onze technici aan de machine. Regelmatig worden speciale projecten ook op ons intranet beschreven en zo krijg je meer achtergrondinformatie. Het geeft een goed gevoel om je werk te herkennen in deze artikelen en te weten: daar heb ik aan meegewerkt.

Het werk bij Mokveld is vernieuwend en altijd in ontwikkeling. Er is een goed investeringsprogramma om de CNC-machines up-to-date te houden, op tijd te vervangen of een nieuw type machine aan te schaffen, maar ook wordt er volop gekeken naar productontwikkeling en marktontwikkeling. Nieuwe markten vragen om nieuwe toepassingen en om nieuwe producten. Dat houdt mijn werk interessant.